Principala
Despre Noi
Oferta Stiintei
Cererea Businesului
Programe de finantare
logo
en   ro

METODA ECOLOGICA DE PROTECTIE A PLANTELOR

Obiectul inventiei - procedeu

Potentiali beneficiari - intreprinderi agricole, gospodarii taranesti, intreprinderi prestatoare de servicii in agricultura, gospodariile particulare

DESCRIERE / CARACTERISTICI SPECIALE

Inventia se refera la obtinerea insecticidului biologic, destinat protectiei biologice a plantelor impotriva organismelor daunatoare. Procedeul propus include acumularea unei biomase izolate din larve native ale insectelor fitofage, titrarea virusurilor, congelarea si farimitarea lor, adsorbirea consecutiva a suselor pe polimetilsiloxan, dupa care restul de virusuri neadsorbite se amesteca cu lactoza si slam, iar amestecul obtinut se adauga la masa adsorbita. In rezultat se obtine un preparat de consistenta gelului cu actiune biologica polivirala.
Inventia propusa solutioneaza problema combaterii insectelor daunatoare prin utilizarea unei game mai largi de tulpini a baculovirusurilor specifice, care stopeaza atit dezvoltarea noctuidelor daunatoare, cit si previn problemele legate de protectia mediului inconjurator.

AVANTAJE

  • sporirea productivitatii muncii cu 10%, datorita utilizarii formei de gel;
  • imbunatatirea conditiilor de munca, deoarece se exclude folosirea pulberilor;
  • ameliorarea starii mediului inconjurator prin excluderea insecticidelor chimice.

Stadiul de dezvoltare -

Tip de colaborare dorita - Comercializarea produsului finit, cooperarea si asistenta financiara pentru producerea industriala comuna a preparatului.

Denumiea inventiei: procedeu de obtinere a insecticidului biologic
Titular: Institutul Cercetari pentru Protectia Plantelor al Ministerului Agriculturii si Industriei Prelucratoare al Republicii Moldova
Autor: Volosciuc Leonid, Chitic Valeriu
Brevet: 2206
Data depozitului: 23.08.2002
Adresa: mun. Chisinau, bd. Dacia, 58
Telefon: (373-22)568358
Email: volosciuc@netscape.net


  Copyright © MRDA Contacte: email | tel: (37322) 57 77 07 | fax: (37322) 22 63 29