Obiectul inventiei - procedeu
Potentiali beneficiari - intreprinderi agricole, gospodarii taranesti, intreprinderi prestatoare de servicii in agricultura, depozite angro de produse agricole
DESCRIERE / CARACTERISTICI SPECIALE
Inventia se refera la pastrarea tomatelor proaspete prin racire in rezervoare cu apa, care prelungeste durata de pastrare de pastrare a lor pe calea frinarii proceselor de coacere dupa recoltare.
Procedeele de pastrare a produselor agricole proaspete aplicate in prezent necesita utilizarea frigiderelor pentru mentinerea temperaturilor optime, cheltuieli mari de energie electrica pentru camerele de frigider, administrarea in ambalaj a unui amestec de gaze in timpul pastrarii.
Noul procedeu prevede racirea tomatelor, impachetarea lor intr-un ambalaj alcatuit din doua pachete, evacuarea aerului din ambalaj, ermetizarea ambalajului si pastrarea tomatelor in rezervoare cu apa. Aceasta permite pastrarea produselor in apropierea locului de cultivare, iar ambalajul reduce consumul de gaze din mediul interior si mentine caracteristicile calitative ale tomatelor, 92 % din produsele pastrate sunt de calitate superioara.
AVANTAJE
- majorarea duratei de pastrare a tomatelor cca. 120 zile;
- mentinerea caracteristicilor calitative ale tomatelor;
- reducerea cheltuielilor de energie electrica suportate pentru pastrare, in comparatie cu racirea tomatelor in camere de frigider;
- obtinerea unor produse ecologic pure;
- lichidarea conservantilor in procesul de pastrare a tomatelor.
Stadiul de dezvoltare -
Tip de colaborare dorita - comercializare, asistenta financiara |