Principala
Despre Noi
Oferta Stiintei
Cererea Businesului
Programe de finantare
logo
en   ro

STILP DE SPALIER CU REZISTENTA SPORITA

Obiectul inventiei - produs

Potentiali beneficiari - : intreprinderi agricole, gospodarii taranesti, intreprinderi prestatoare de servicii in agricultura

DESCRIERE / CARACTERISTICI SPECIALE

Inventia se refera la viticultura si prevede executarea unui stilp de spalier cu sectiune poligonala cu capatul inferior ascutit.
In viticultura se folosesc diferite mijloace de sustinere a viilor, insa majoritatea stilpilor nu au o rezistenta suficienta, este dificil de a fixa durabil stilpii fruntasi, o parte din stilpi la instalare se fring. Prezenta inventie solutioneaza problemele respective, prin propunerea a 2 variante de stilpi de spalier cu sectiune poligonala la care capatul inferior este ascutit.
Prima varianta prevede - capatul superior al stilpului este executat cu un canal, iar in partea lui superioara, paralel cu canalul, sunt executate orificii strapunse, trei din ele fiind amplasate orizontal, in rind, iar al patrulea - sub unul dintre orificiile orizontale marginale. Nou este aceea ca pe fata laterala a stilpului, intre rindul orizontal de orificii si al patrulea orificiu perpendicular cu axa canalului, este executata suplimentar o adincitura.
Conform variantei 2, in fata laterala a stilpului de spalier sunt executate orificii strapunse, care sunt amplasate in rind, de-a lungul axului longitudinal al stilpului, iar pe fata lui laterala, in partea superioara, perpendicular pe axele orificiilor, este executata o adincitura. Rezultatul inventie consta in posibilitatea de sustinere si de stringere a sirmei de spalier la diverse inaltimi.

AVANTAJE

  • sporirea rezistentei stilpilor la instalare;
  • fixarea durabila a stilpilor fruntasi;
  • excluderea alunecarii stilpilor contrafort la intinderea sirmei, datorita adinciturii din partea exterioara a stilpului;
  • pentru formele cu amplasarea libera a lastarilor se exclude pregatirea manuala pentru legatul sirmelor si reduce de 3-4 ori cantitatea de sirma necesara.

Stadiul de dezvoltare -

Tip de colaborare dorita - cooperare, asistenta financiara

Denumiea inventiei: Stilp de spalier (variante)
Titular: Institutul National al Viei si Vinului
Autor: Botnarenco Andrei
Brevet: 2571
Data depozitului: 05.06.2003
Adresa: mun. Chisinau, str. Vierul 59
Telefon: /373 22/ 28 50 24, 28 56 18
Email: andrei_invv@mail.md


  Copyright © MRDA Contacte: email | tel: (37322) 57 77 07 | fax: (37322) 22 63 29