Procedeu de preparare a celulelor solare din siliciu
Obiectul inventiei - Fabricarea celulelor solare din siliciu in baza unei tehnologii mai simple decit cea traditionala.
Potentiali beneficiari - Intreprinderile din industria electronica, intreprinderile mici specializate in domeniul electronicii
EVOLUTIA PROCEDEULUI DE PREPARARE A CELULELOR SOLARE
Noul procedeu
In cazul tehnologiei propuse jonctiunea de tip metal-semiconductor se formeaza prin urmatorul procedeu: pe placheta de siliciu, incalzita numai pina la 450oC, se efectueaza depunerea straturilor subtiri ITO. Aceste straturi se obtin in conditiile mediului ambiant prin pulverizarea solutiei etilice a clorurilor de indiu si staniu; sunt transparente pentru radiatia solara, poseda o conductibilitate electrica comparabila cu conductibilitatea metalelor si joaca rolul metalului in jonctiunea metal-semiconductor.
Procedeu traditional
Majoritatea dispozitivelor semiconductoare, inclusiv si convertoarele fotovoltaice (celulele solare), functioneaza in baza jonctiunilor, formate in materialul semiconductor.
In celulele solare traditionale jonctiunea p-n se formeaza la temperaturi pina la 1300oC prin difuzia materialelor impuritare in placheta de siliciu amplasata intr-un reactor, in care se creeaza un mediu special.
AVANTAJE
- Economisirea consumului energiei electrice, deoarece nu sunt necesare temperaturi inalte pentru formarea jonctiunii in plachetele de siliciu
- Simplitatea procedeului de fabricare a celulelor solare
- Micsorarea costului celulelor solare
- Posibilitatea valorificarii tehnologiei elaborate de intreprinderile mici
Stadiul de dezvoltare - Celulele solare din siliciu sunt disponibile pentru demonstratii si au fost testate in teren.
Exista descrierea tehnica si instructiunea de exploatare a instalatiei pentru formarea jonctiunii in plachetele de siliciu; sunt elaborate traseul tehnologic si fisele tehnologice de producere a celulelor solare ITO/ Si in conditii de laborator.
Unde a fost aplicata/testata - Viabilitatea tehnologiei elaborate a fost demonstrata prin: testarea celulelor solare in conditii standarde, fabricarea seriilor mici de celule solare si asamblarea panourilor solare de putere electrica pina la 30W.
Tip de colaborare dorita - Investitii |
Denumiea inventiei: Procedeu de preparare a celulelor solare din siliciu
Titular: Universitatea de Stat din Moldova
Autor: Simaschevici Alexei, Serban Dormidont, Coval Andrei, Cucinschi Iurie, Bruc Leonid, Fedorov Vladimir
Brevet: 2245
Data depozitului: 21.01.2006
Adresa: mun. Chisinau, A.Mateevici, 60
Telefon: (373-22) 73 80 54
Email: serban@usm.md
|