Principala
Despre Noi
Oferta Stiintei
Cererea Businesului
Programe de finantare
logo
en   ro

Acid tartric produs din deseuri vinicole

Obiectul inventiei - Procedeu

Potentiali beneficiari - Intreprinderile vinicole si cele specializate in tratarea deseurilor vinicole

LICHIDAREA PROBLEMEI ECOLOGICE PRIN PRODUCEREA ACIDULUI TARTRIC:

Deseurile industriei vinicole pot fi tratate pentru a obtine acidul tartric. Acidul tartric e utilizat in industria chimica, farmaceutica, alimentara, radiotehnica si electronica, etc.

De ce noul procedeu e superior celor traditionale?

Tehnologiile existente de obtinere a acidului tartric au o eficacitate redusa, de aceea o directie de perspectiva este folosirea proceselor cu schimb ionic pentru obtinerea acidului tartric nemijlocit din reziduurile vinicole, excluzand producerea tartratului de calciu. Echipa noastra propune o tehnologie noua de producere a acidului tartric din deseuri vinicole cu un grad de puritate a produsului finit de 99,1% !
Procedeul propus, spre deosebire de cele existente, include numai o etapa, deoarece se aplica extractia reactiva, care asigura extractia selectiva a acidului tartric din solutia apoasa cu ajutorul extractantului. Astfel, se exclud operatiile traditionale: diluarea sau concentrarea solutiei cu compusi tartrici, utilizarea cationitilor si anionitilor lichizi, efectuarea procesului de cristalizare a acidului prin racirea solutiei, etc. Procesul de extractie reactiva se efectueaza intr-un extractor standard care functioneaza in regim automat si decurge in conditii de transfer de masa intensiv cu circulatia fazelor in contracurent. Procesul de cristalizare a acidului tartric din amestecul azeotrop se efectueaza concomitent cu distilarea apei din acest amestec, ceea ce permite de a micsora durata de cristalizare a acidului tartric cu un grad de puritate de 99,1%. Realizarea procedeului dat nu depinde de concentratia compusilor tartrici in solutie, el poate fi utilizat atat pentru solutii cu concentratii mici, cat si mari, ceea ce permite largirea domeniului de utilizare a materiei prime.
Calculele demonstreaza ca, din produsele secundare vinicole, la prelucrarea a 300,000 tone struguri s-ar obtine 360-400 tone de acid tartric. La pretul minim al acidului tartric de 10 Euro/kg, ati obtine un venit net de aproximativ 2 milioane Euro pe an.

AVANTAJE

  • Majorarea eficacitatii procesului de obtinere a acidului tartric
  • Marirea gradului de puritate a produsului obtinut pana la 99,1%
  • Reducerea consumului de reactivi chimici si largirea bazei de materie prima.

Stadiul de dezvoltare - Testare pe instalatie pilot

Unde a fost aplicata/testata - Procedeul se testeaza pe instalatie pilot la Intreprinderea Experimentala Chimica „Izomer”, ASM

Tip de colaborare dorita - Asistenta financiara pentru incercari semi-industriale, parteneriat si comercializarea produsului finit

Denumiea inventiei: Procedeu de obtinere directa a acidului tartric din produsele vinicole secundare
Titular: Universitatea de Stat din Moldova
Autor: Aliona MEREUTA, Corneliu ONISCU, Victor COVALIOV, Gheorghe DUCA, Liviu VACARCIUC
Brevet: 2407
Data depozitului: 23.12.2002
Adresa: mun. Chisinau, str. A. Mateevici 60, MD 2009
Telefon: (373-22) 57 77 96
Email: aliona_mereuta@yahoo.com


  Copyright © MRDA Contacte: email | tel: (37322) 57 77 07 | fax: (37322) 22 63 29