Eliminarea anhidridei sulfuroase din distilatul de vin utilizind compusi ecologici
Obiectul inventiei - Procedeu
Potentiali beneficiari - Întreprinderile vinicole
SOLUţIA PROPUSă PENTRU PROBLEMA EXISTENţEI ANHIDRIDEI SULFUROASE îN DISTILATUL DE VIN:
Deoarece continutul anhidridei sulfuroase in distilatul de vin afecteaza sanatatea consumatorului, noi propunem eliminarea ei. utilizind compusi ecologici pe baza de calciu.
Inventia noastra nu solicita investitii in utilaj. Ea se bazeaza pe introducerea in distilatul de vin a pulberii de carbonat sau a hidroxidului de calciu in exces molar de 1,2-1,5 faţă de anhidrida sulfuroasă din distilatul de vin. Continutul se agita si precipitatul format se elimina. Hidroxidul de calciu se utilizeaza sub forma de var stins sau de lapte de var.
AVANTAJE
- Procedeul este simplu si ecologic
- Nu e nevoie de investitii in utilaj
- Materialele folosite sunt ieftine, accesibile si ecologic inofensive
- Utilizarea compusilor ecologici pe baza de calciu permite ca distilatul de vin dupa tratare sa fi utilizat in alimentatie fara risc de intoxicatie.
Stadiul de dezvoltare - Disponibil deja pe piata
Unde a fost aplicata/testata - I.M. „Vismos” S.A., Combinatul de Vinuri Spumante si de Marca Chisinau (2004)
Tip de colaborare dorita - Parteneriat si comercializarea produsului finit |
Denumiea inventiei: Procedeu de eliminare a anhidridei sulfuroase din distilatul de vin
Titular: Universitatea de Stat din Moldova
Autor: Tudor BOUNEGRU, Ion SANDU, Nicanor BARBA, Victor BOŢAN
Brevet: 3014
Data depozitului: 16.06.2005
Adresa: mun. Chişinău, str. A. Mateevici 60, USM
Telefon: (373-22) 57 74 83
Email: bounegru@usm.md
|