Principala
Despre Noi
Oferta Stiintei
Cererea Businesului
Programe de finantare
logo
en   ro

PROCEDEU DE OBTINERE A PREPARATULUI ANTISEPTIC “IODAMOX”

Obiectul inventiei - procedeu

Potentiali beneficiari - intreprinderile industriei farmaceutice si alimentare, institutiile medicale si veterinare

REZUMAT:

Procedeul de obtinere a preparatului antiseptic „Iodamox” include modificarea prin oxidarea amidonului luat sub forma de suspensie apoasa cu peroxid de hidrogen si tratarea acestuia cu solutie de iod. Compozitiile obtinute pot fi folosite ca forma farmaceutica pentru uz extern (preparatul „Iodamox”), ca solutie antiseptica pentru dezinfectare si sterilizare a instrumentelor, ambalajului, utilajului tehnologic, precum si pentru prelucrarea aseptica a maniilor.

DESCRIERE / CARACTERISTICI SPECIALE:
Pentru obtinerea compozitiei antiseptice pot fi folosite diferite feluri de amidon de origine vegetala (din porumb, cartofi si alte), dar prioritate are amidonul ce poseda capacitatea de a lega iodul nu mai mica de 7,0%.
Procedeul propus permite obtinerea compozitiilor cu concentratia iodului molecular de la 0,1 pana la 6,0 g/l, in dependenta de destinatie.
Preparatul „Iodamox”, standardizat analogic cunoscutului medicament din aceasta grupa „Iodinol”, se dilueaza usor cu apa in orisice proportii, obtinandu-se o solutie colorata uniform. Nu este exploziv sau toxic, nu prezinta pericol din punct de vedere antiincendiar.
Preparatul „Iodamox” poseda actiuni antiseptice fata de Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus faecalis, Klebsiella pneumoniae, Candida albicans la o concentratie de 25…40 mg/l; fata de Zygosaccharomyces mongolicus, Candida vini, Torulopsis sake, Aspergillus niger, Aspergillus flavus, Penicilium puberulum – la o concentratie de 200…400 mg/l; fata de sporii bacteriilor Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Bacillus polymyxa, Bacillus macerans – la o concentratie a preparatului de 500…600 mg/l.

AVANTAJE

  • Cresterea stabilitatii chimice a preparatului antiseptic;
  • In comparatie cu tehnologia preparatului „Iodinol” fabricarea Preparatului “Iodamox“ este mai avantajoasa. Cheltuielile de materiale sint reduse; costul materiei prime (fara cheltuielile de transport) este de 1,4 ori mai mic, procesul tehnologic de 3 ori mai scurt;
  • Materia prima – amidonul – este accesibila, deoarece se produce in Moldova, in timp ce alcoolul polivinilic, folosit la producerea preparatului “Iodinol“, se importa;
  • Producerea nu necesita utilaj sofisticat sau fabricat in mod special pentru acest scop;
  • Cheltuielile de energie la producerea preparatului sunt moderate, deoarece tehnologia prevede o singura etapa cu folosirea resurselor energetice – incalzirea pana la fierbere a solutiei de amidon.

Stadiul de dezvoltare - Disponibil pentru demonstratii - testari pe teren. Documentatia tehnico-normativa (prescriptiile tehnice, monografia farmacopeica), este aprobata; marca comerciala este inregistrata.

Unde a fost aplicata/testata - Tehnologia a fost testata la intreprinderea cu capital strain „Eurofarmaco” S. A. S-a efectuat producerea unei seriei experimentale a preparatului „Iodamox” in cantitate de 1979 flacoane a cate 100 ml.

Tip de colaborare dorita - Cooperare, asistenta financiara

Denumiea inventiei: PROCEDEU DE OBTINERE A PREPARATULUI ANTISEPTIC “IODAMOX”
Titular: IVANOVA Raisa, TATAROV Pavel, VALICA Vladimir
Autor: IVANOVA Raisa, TATAROV Pavel, VALICA Vladimir
Brevet: 1295
Data depozitului: 20.11.1998
Adresa: mun. Chisinau, bd. Moscova 12 ap. 97
Telefon: (373-22) 32-19-46;_079582635
Email: ralivanova@yahoo.com


  Copyright © MRDA Contacte: email | tel: (37322) 57 77 07 | fax: (37322) 22 63 29